151.3 Element/Groepsprofielen[//]

In het overzichtsscherm van een formaat in AFO 151 vindt u het icoon, Element/Groep profielen (EG). Wanneer dit icoon aangeklikt wordt, verschijnt er een nieuw scherm genaamd “Element/Groep profielen”. Voor elk element of groep in de lijst toont het systeem de volgende gegevens: nummer, profiel naam, type (groep of element) en verwoording (dit is taal afhankelijk).

Deze profielen kunnen op vele plekken in het systeem gebruikt worden om op een uniforme wijze gegevens te printen. De element/groepsprofielen worden onder andere gebruikt in de SSP module, catalogus, printbestanden, etc. Het idee achter de profielen is dat u eenmalig een profiel definieert en deze vervolgens onbeperkt kunt inzetten. Het voordeel is dat u de mogelijkheid heeft om meerdere formateer profielen voor “ruwe” data te definiëren, wijzigen  en gebruiken in allerlei modules en onderdelen (zie de volgende paragraaf voor een overzicht). Voorbeelden hiervan zijn o.a. de mogelijkheid om ISBD en andere gecompliceerde presentaties te definiëren en deze bijv. te gebruiken in output van SSP. Dit houdt ook in dat voor een groot aantal schermen waarop bijv. een titel wordt getoond u nu kunt definiëren hoe de titels getoond moeten worden (bijv. met of zonder ondertitel, enz.) U heeft de volledige controle over het tonen van bibliografische gegevens in allerlei toepassingen door het gehele systeem.

Dit onderdeel introduceert het concept van standaard element/groep profielen in Vubis Smart. Deze profielen zijn formaat afhankelijk en stellen de bibliotheek in staat te definiëren welke combinaties van tags/subvelden worden gebruikt om bibliografische informatie op te halen en te presenteren aan de gebruiker.

De formateer profielen worden toegepast op de volgende AFO’s:

AFO

Kenmerk

151 & 152

Databases – definitie van ‘Weergave data mapping’ elementen is aangepast om element/groep profielen te gebruiken i.p.v. tag/subveld combinaties. Deze definitie wordt gebruikt voor het Omschrijving deel van de volledige record display in AFO’s 111 en 113.

 

111 & 113

Het Omschrijving deel van de volledige record display wordt opgehaald gebruik makend van de element/groep profielen zoals gedefinieerd voor elke database in AFO 151. Het relatie scherm is aangepast om het standaard !Titel profiel te gebruiken in de titelkolom.

141

SSP output maakt gebruik van standaard element/groep profielen, naast de “ruwe” data elementen, die nog steeds beschikbaar zijn

155

Het systeem gebruikt het !Titel profiel bij het tonen van records op het Geblokkeerde Records scherm.

271

Bij het definiëren van de layouts voor bestellingen, rappels en annuleringsberichten wordt gebruik gemaakt van element/groep profielen.

363

Bij het definiëren van de layouts voor rappels van tijdschriften wordt gebruik gemaakt van element/groep profielen.

421 & 423

De display van bibliografische informatie op het technisch overzichtsscherm van een record (Veld ‘Beschrijving’) wordt afgeleid van de definitie ‘Weergave data mapping’ in AFO 151 – Databases.

453

Rapporten uitleendrukwerk – het afdrukken is aangepast om gebruik te maken van standaard element/groep profiel definities.

46x

Op plaatsen waar auteur en titel worden getoond, wordt de informatie opgehaald gebaseerd op het element/groep profiel voor !Auteur en !Titel.

WebOpac

De relaties in de WebOpac maken gebruik van standaard element/groep profiel definities.

 

151.3.1 Basis principes[//]

Het systeem staat definitie toe van zogeheten “elementen”, d.w.z. data-elementen die geformateerd zijn in een bepaalde volgorde en met een bepaalde interpunctie. Deze elementen kunnen worden gegroepeerd in zogeheten “groepen”, die combinaties zijn van één of meer elementen.

Gegevens uit de bibliografische (of authority) database worden gekoppeld aan deze elementen.

Profielen kunnen worden gedefinieerd voor zowel elementen als groepen. Het systeem biedt een module voor beheer van deze profielen binnen AFO 151.

Let op:

De profielen zijn formaat afhankelijk, d.w.z. element en groep profielen kunnen niet worden gedeeld door formaten.

151.3.2 Element profielen[//]

Element profielen maken het mogelijk één of meer bibliografische (en authority) (sub)velden te formateren en laten verwijzen naar een zogeheten “element”. Een element profiel heeft de volgende eigenschappen:

·         Element naam.

·         Element verwoording (taal afhankelijk.

·         Maximum aantal keren dat element herhaald kan worden (0 = geen maximum). Wanneer hier een getal wordt ingevuld zal het systeem tot zoveel keer het tonen van het element herhalen.

·         Neem alleen de eerste keer de data op. Dit biedt de mogelijkheid van een “OF” conditie in het element. Het wordt gebruikt om het systeem te laten stoppen met zoeken naar de gegevens zodra het eerste gegeven gevonden is. U kunt dit gebruiken om een element te maken dat gegevens haalt uit tag a/subveld b maar, als de combinatie niet bestaat de gegevens in plaats daarvan te halen uit tag x/subveld y. Indien ingevuld, gaat deze regel vóór de waarde in “maximum aantal herhalingen van element”. De overtreed waarde is 1.

·         Interpunctie voorafgaand aan totale presentatie (alleen gebruikt indien niet nul).

·         Interpunctie volgend na totale presentatie (alleen gebruikt indien niet nul).

·         Interpunctie tussen gelijke elementen die meerdere keren voorkomen (indien niet nul, dan worden de herhalingen van hetzelfde element getoond op dezelfde regel gescheiden door de gedefinieerde interpunctie).

·         Mogelijkheid om vast te houden aan volgorde van subvelden binnen een record.

·         Definities voor koppeling en formatering; deze bestaan uit:

-       Veld/subveld ID (NB: velden met subvelden kunnen niet worden geselecteerd).

-       Neem herhaalbare (sub)velden mee (indien niet gezet, wordt alleen de eerste keer dat een subveld in een tag voorkomt meegenomen).

-       Voor welke talen bestemd.

-       Interpunctie vóór (karakters die komen vóór de gegevens uit het betreffende subveld wanneer het subveld al is voorgekomen in de gegevens).

-       Interpunctie vóór het voor de eerste maal voorkomen.

-       Interpunctie vóór het voor de eerste maal voorkomen in het presentatie formaat.

-       Interpunctie na.

-       Interpunctie na het voor de laatste maal voorkomen.

-       Interpunctie na het voor de laatste maal voorkomen in het presentatie formaat.

-       Inverteer gegevens (gebruikt om namen te inverteren van “Geel, van” naar “van Geel” – gegevens vóór en na de komma worden omgewisseld en er wordt een spatie tussen beide delen van het gegeven gezet).


151.3.3 Regels voor interpunctie van Elementen[//]

‘Interpunctie vóór’ verschijnt normaliter vóór de gegevens uit de tag/subveld combinatie. Dit kan niettemin overtreden worden, afhankelijk van de positie van de tag/subveld combinatie binnen de element gegevens.

‘Interpunctie vóór’ is ondergeschikt aan ‘Interpunctie voor de eerste keer dat gegevens voorkomen’ wanneer de veld/subveld combinatie aanwezig is in de eerste keer dat het element voorkomt.

‘Interpunctie voor de eerste keer dat gegevens voorkomen’ is ondergeschikt aan ‘Interpunctie voor de eerste keer dat gegevens voorkomen in presentatie formaat’ wanneer de veld/subveld combinatie aanwezig is in de eerste keer dat het element voorkomt en het de eerste veld/subveld combinatie is in het voorkomen daarvan.

‘Interpunctie voor de eerste keer dat gegevens voorkomen in presentatie formaat’ is ondergeschikt aan ‘Interpunctie vóór totale presentatie’ alleen wanneer de waarde van ‘Interpunctie voorafgaand aan totale presentatie’ niet nul is en alleen de eerste keer dat het element voorkomt.

‘Interpunctie na’ verschijnt normaliter na de gegevens uit de tag/subveld combinatie. Dit kan niettemin overtreden worden, afhankelijk van de positie van de tag/subveld combinatie binnen de element gegevens.

‘Interpunctie na’ is ondergeschikt aan ‘Interpunctie na het voor de laatste maal voorkomen’ wanneer de veld/subveld combinatie aanwezig is in de laatste keer dat het element voorkomt.

‘Interpunctie na het voor de laatste maal voorkomen’ is ondergeschikt aan ‘Interpunctie na het voor de laatste maal voorkomen in presentatie formaat’ wanneer de veld/subveld combinatie aanwezig is in de laatste keer dat het element voorkomt en het de laatste veld/subveld combinatie is in het voorkomen daarvan.

‘Interpunctie na het voor de laatste maal voorkomen in presentatie formaat’ is ondergeschikt aan ‘Interpunctie na totale presentatie’ alleen wanneer de waarde van ‘Interpunctie volgend op totale presentatie’ niet nul is en alleen de laatste keer dat het element voorkomt.

Wanneer de waarde van ‘Interpunctie tussen gelijke elementen die meerdere keren voorkomen’ nul is, zal elke keer dat een element voorkomt dit op een aparte regel worden getoond. Onderstaand voorbeeld toont het resultaat in een record met meerdere auteurs, waar de waarde van ‘Interpunctie tussen gelijke elementen die meerdere keren voorkomen’ nul is:

Wanneer de waarde van ‘Interpunctie tussen gelijke elementen die meerdere keren voorkomen’ niet nul is, zal elke keer dat een element voorkomt dit op dezelfde regel worden getoond gescheiden door het opgegeven teken. Onderstaand voorbeeld toont het resultaat in een record met meerdere auteurs, waar de waarde van ‘Interpunctie tussen gelijke elementen die meerdere keren voorkomen’ “,” is:


151.3.4 Groep profielen[//]

Groep profielen bieden de mogelijkheid elementen te combineren in een bepaalde volgorde. Een groep profiel heeft de volgende eigenschappen:

·         Groep naam.

·         Verwoording groep (taal afhankelijk).

·         Volgorde van elementen.

·         Waarde gebruikt om elementen aaneen te schakelen – als er een waarde is gedefinieerd worden groep elementen aan de gebruiker gepresenteerd als één geheel met elk element gescheiden door de gespecificeerde waarde (bijv. “. – ), dit wordt gebruikt voor de ISBD presentatie.


151.3.5 Systeemprofielen[//]

Profielen waarvan de naam begint met een uitroepteken zijn systeemprofielen en kunnen niet worden verwijderd. Onderstaande systeemprofielen zijn beschikbaar voor de formaten Smart, UniMarc/B en Marc21/B:

·         !Titel (bevat alle titels van het record).

·         !Auteur (bevat de eerste auteur).

·         ALLE bibliografische gegevens die kunnen worden geselecteerd bij Bestelbonnen afdrukken, Claims afdrukken en de instellingen voor het afdrukken van berichten zullen ook worden toegevoegd als systeem profielen.

·         !Reservering (bevat de bibliografische informatie nodig voor AFO 421).

·         !WebReservering (bevat de bibliografische informatie nodig voor Web reserveringen).

·         !ISBD.

·         !SISO.

·         !SysCO

·         !UDC.

Onderstaande systeemprofielen zijn beschikbaar voor de formaten SmartAuthorities, UniMarc/A en MARC21/A:

·         !Classificatie

·         !Trefwoord

·         !Hoofdwoord

·         !ZieOokVerwijziging

·         !ZieVerwijzing

·         !UniformeTitel

Default Database instellingen (als getoond in AFO 151, Data dictionary voor bibliografische records, sectie Databases, overzichtsscherm van een specifiek formaat)

De Weergave Data Mapping instellingen voor elke database behorend bij de Smart, UniMarc/B en MARC21/B formaten zullen als standaardwaarde hebben:

Element 1 - !Auteur

Element 2 - !Titel

Element 3 - !Editie

Element 4 - !Uitgave

Element 5 - !AlgNoot

De Weergave Data Mapping instellingen voor elke database behorend bij de SmartAuthorities, UniMarc/A en MARC21/A formaten zullen als standaardwaarde hebben:

Element 1 - !Hoofdwoord

Element 2 - !Classificatie

Element 3 - !UniformeTitel

Element 4 - !Trefwoord

Element 5 - !ZieVerwijzing

Standaard element en groep profielen worden geïnstalleerd als onderdeel van de upgrade naar versie 2.2.


151.3.6 Beheer van Elementen/Groepen – AFO151[//]

Er is een nieuw icoon toegevoegd aan het overzichtsscherm van Formaten, Element/Groep profielen (EG). Wanneer dit nieuwe icoon aangeklikt wordt, verschijnt er een nieuw scherm genaamd “Element/Groep profielen”. Voor elk element of groep in de lijst toont het systeem de volgende gegevens: nummer, profiel naam, type (groep of element) en verwoording (dit is taal afhankelijk).

Opties op het scherm

Nieuw element profiel.

Nieuw groep profiel.

Verwijder profiel.

Algemene eigenschappen bekijken/wijzigen.

Element lay-out aanpassen (een nieuw scherm verschijnt met een raster van alle veld/subveld combinaties behorend bij het betreffende element).

Lay-out van alle elementen aanpassen (het systeem vraagt om een bevestiging voor elke element lay-out van het geselecteerde profiel).

Kopieer profiel.

Test profiel.

Wanneer de gebruiker klikt op het icoon Algemene eigenschappen bekijken/wijzigen, controleert het systeem om welk type het gaat en toont de gegevens op de bijbehorende manier.

Algemene eigenschappen Element bekijken/wijzigen:

Algemene eigenschappen Groep bekijken/wijzigen:

Wanneer de gebruiker klikt op het icoon Lay-out van alle elementen aanpassen, vraagt het systeem om een bevestiging voor elke element lay-out van het geselecteerde profiel middels onderstaand scherm:

Kopieer profiel: Gebruik dit icoon om een nieuw profiel aan te maken op basis van een bestaand profiel

Test profiel: Gebruik dit icoon om de instellingen van uw element en groep profielen te controleren. Wanneer dit icoon wordt aangeklikt verschijnt onderstaand scherm:

De gebruiker selecteert welke element en groep profielen gecontroleerd moeten worden alsmede het Database.Record id van een geldig record. Het resultaatscherm toont de resultaten van de controle bij het gekozen record:

 

151.3.7 Standaard voorbeelden[//]

De voorbeelden getoond in deze paragraaf maken gebruik van onderstaand bibliografisch record:

Gebruik makend van het standaard !Auteur element profiel in onze test, krijgen we het volgende resultaat:

Het !Auteur element profiel is gedefinieerd als 700/$a met “,” interpunctie vóór de 700/$b, waarbij dit meerder malen kan voorkomen.

Wanneer we het !Auteur element profiel wijzigen in de definitie 700/$b gevolgd door “ “ (d.w.z. ‘Interpunctie na’=” “ en ‘Interpunctie na laatste’=” “), en vervolgens 700/$a, dan krijgen we het volgende resultaat:

Wanneer we maar één auteur willen tonen, zetten we het ‘Maximum aantal herhalingen van het element’ op 1. Dit toont het volgende resultaat:

Wanneer we alleen het eerste subveld willen dat gegevens bevat, gebruiken we ‘neem alleen de eerste keer de data op’ en het resultaat zou zijn dat alleen de gegevens uit 700/$b getoond worden:

151.3.8 Voorbeelden van regels voor interpunctie[//]

De voorbeelden getoond in deze paragraaf maken gebruik van onderstaand bibliografisch record. De voorbeelden zijn geconcentreerd op het tonen van tag 210.

In onderstaande tabel, betekent “B” een blanco (spatie) teken.

Voorbeeld 1: Standaard !Uitgave element profiel

 

Svld

Interp. vóór tot. pres.

Interp. vóór

Interp. vóór eerste

Interp. vóór eerste in presentatie

$a

 

;B

B

 

$b

 

B:B

B:B

 

$d

 

,B

,B

 

 

Resultaat:

De eerste $a wordt niet voorafgegaan door enige interpunctie (Interp. vóór eerste in presentatie). Herhaalde $a subvelden worden voorafgegaan door “;” (Interp. vóór). De eerste $c wordt voorafgegaan door “:” (Interp. vóór eerste) en de $d wordt voorafgegaan door “,” (Interp. vóór eerste).

 

 

Voorbeeld 2: Voeg interpunctie toe aan Interp. vóór eerste in presentatie voor een nieuw resultaat

 

Svld

Interp. vóór tot. pres.

Interp. vóór

Interp. vóór eerste

Interp. vóór eerste in presentatie

$a

 

!B

;B

B

$b

 

\B

B:B

B:B

$d

 

?B

,B

,B

 

Resulaat:

Aangezien de $a het eerste subveld is in de presentatie, wordt de output voorafgegaan door “! “.

 

Voorbeeld 3: Voeg interpunctie toe aan Interp. vóór tot. pres. voor een nieuw resultaat

 

Svld

Interp. vóór tot. pres.

Interp. vóór

Interp. vóór eerste

Interp. vóór eerste in presentatie

$a

<B

!B

;B

B

$b

<B

\B

B:B

B:B

$d

<B

?B

,B

,B

 

Resultaat:

Aangezien de Interp. vóór tot. pres. niet nul is, wordt de gehele presentatie voorafgegaan door het teken “<”, zoals gedefinieerd in het element profiel en wordt daarmee de definitie van Interp. vóór eerste in presentatie ondergeschikt.